08-02-2019

LIEFDE IN DE KOUDE OORLOG

Als de musicus Wiktor de jonge zangeres Zula ontmoet, vallen ze als een blok voor elkaar, hoewel hun karakters nadrukkelijk botsen. In de jaren vijftig is in Polen iedereen arm, de communistische partij almachtig, het gevecht om een baantje hevig. Wanneer de regeringsleiders het plan opvatten om nationalistische gevoelens bij de berooide bevolking op te roepen door een volksdansgroep met zangeressen en muzikanten door het land te laten trekken, melden beiden zich. Wiktor leidt de groep, Zula kan dansen en zingen. Ondanks het grote succes vinden ze het klimaat zó benauwend, dat ze naar het westen willen vluchten. Wiktor komt in Parijs terecht, maar de onzekere Zula durft uiteindelijk niet. Elke kans om elkaar te ontmoeten grijpen ze echter aan, want hun liefde blijft onverminderd hartstochtelijk. En zo zal het jaar in jaar uit gaan: elkaar opzoeken, samenwonen, om vervolgens door het lot, de politiek of ruzie gescheiden te worden. Een onmogelijke liefde in een hardvochtige tijd. Wat doe je als je alleen maar elkaar hebt?

Sentimenteel wordt de Poolse film Cold War nergens, omdat regisseur Pawel Pawlikowski, ook verantwoordelijk voor het scenario, een zakelijke verteltrant hanteert, die de film wat op een documentaire doet lijken. Aanvankelijk wilde hij in kleur filmen, maar voor de authenticiteit en de sfeer van de jaren vijftig koos hij toch voor zwart - wit. Bij de hoofdpersonages heeft hij nadrukkelijk aan zijn ouders gedacht, reden waarom hij ze in de aftiteling genoemd heeft: beiden maakten het aan en uit, reisden door verschillende landen, trokken toch weer naar elkaar toe.

Op het filmfestival in Cannes in 1918 oogstte film veel succes; na afloop van de vertoning klonk er gedurende achttien minuten luid applaus. Voor 2019 is Cold War genomineerd voor drie Oscars, waaronder de nominatie voor beste buitenlandse film. Terecht, want een warme, gevoelige film die over eeuwige liefde gaat en tegelijkertijd een goed tijdsbeeld geeft en humoristisch is, ja, die verdient het een belangrijke prijs te krijgen.
Cold War. Regisseur: Pawel Pawlikowski. Acteurs: Tomasz Kot, Joanna Kulig, Agatha Kulesza. Uitgebracht: 2018.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten