12-06-2015

DE SURPRISE

Jacob van Zuylen de With leidt het leven waar oppervlakkige mensen van dromen. Na de dood van zijn moeder is hij schatrijk, als afstammeling van een oud adellijk geslacht woont hij uiteraard in een fantastisch kasteel met veel te veel vertrekken, omzoomd door uitgestrekte tuinen en bossen, die hem allemaal toebehoren. Hij kan kiezen uit allerlei exclusieve auto's van de meest uiteenlopende merken als hij een tochtje wil maken, daarbij uitgezwaaid door bedienden, tuinlieden en jachtopzieners, die allen nodig zijn om de boel op orde te houden. Jong, gezond en intelligent, maar gelukkig is hij niet. Sterker nog, hij spant zich in om de dood een handje te helpen. De toeschouwer kent de reden, maar denkt toch: jongen, wacht nog even, wie weet wat voor leuks er op je pad kan komen. Georgina Verbaan bijvoorbeeld, die in deze film Anne de Koning heet.

De dood komt veelvuldig aan bod in De Surprise, maar hij wordt niet afschrikwekkend voorgesteld. Integendeel eigenlijk. Hij kan je verzoenen met het leed dat je aangedaan is, de dood biedt troost, geeft je de gelegenheid om je te herenigen met diegenen die je lief zijn. Vind je het huidige leven maar inferieur, dan is de dood in staat je na je afscheid een bestaan van een hoger niveau te verschaffen.

En allen die eruit willen stappen, kunnen geholpen worden: discreet, hoffelijk, stijlvol. Correcte zakenlieden stellen het contract op en als dat getekend is, bestaat er geen weg terug. Toch?

Regisseur Mike van Diem gaat soms luchtig, soms zakelijk, en steeds respectvol met de dood om. Hij schuwt de zwarte humor gelukkig niet, maakt gebruik van een boeiend scenario en zorgt voor een einde dat tot nadenken stemt, mede dankzij het ingetogen spel van Jan Decleir. Ach, sterven is zo kwaad nog niet.
De Surprise, geregisseerd door Mike van Diem, uitgebracht in 2015. Hoofdrolspelers: Jeroen van Koningsbrugge, Georgina Verbaan, Jan Decleir, Henri Goodman. Speelduur: 102 minuten. Waardering: 4 sterren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten