18-10-2021

EEN SCHULDIG MENS

De 112 - alarmcentrale is, zoals te verwachten valt, sober ingericht. Wat tafels, een paar stoelen, enkele mannen die hun telefoon onder handbereik hebben. Er loopt een vrouw rond die af en toe kortaf Asger Holm corrigeert. Holm is voortdurend in beeld. Al gauw laat hij blijken dat hij veel liever weer als agent op straat zou werken, maar hij heeft iets misdaan, waardoor hij nu binnen moet zitten. Morgen komt zijn zaak voor de rechter.

Hij lijkt het type van 'ruwe bolster blanke pit'. Een hoerenloper die zich beklaagt dat hij in de rosse buurt bestolen is, werkt hij koeltjes af, maar de vrouw die hem huilend toefluistert dat ze ontvoerd wordt, krijgt alle aandacht. Als haar dochtertje ook opbelt en vertelt dat papa en mama weggereden zijn, haar met haar broertje thuis achterlatend, gaat Asger nietsontziend aan de slag. Hoewel hij weet dat een alarmcentrale slechts bemiddelt en oproept, ontwikkelt hij allerlei initiatieven die hij aan anderen had moeten overlaten. Ja, hij is die schuldige man uit de titel. Maar zijn er niet meer? Die vader? Moeder Iben? En wat denkt u van de aanklacht die de vader uit in de richting van de overheid? Ach, uiteindelijk is ieder mens wel ergens schuldig aan

De Deense film Den skyldige bewijst dat je met minimale middelen de toeschouwer het verhaal in kan sleuren en hem de meest uiteenlopende emoties kan laten ondergaan. Dat is dan vooral opwinding; je verkeert voortdurend in onzekerheid en koestert toch de hoop dat het niet te slecht afloopt. Minimale middelen? Ga maar na: twee ruimtes, waarvan één een echte meldkamer is; een fantastische acteur, namelijk Jakob Cedergren; een aantal geweldige stemacteurs; een sterk script; prima camerawerk. Dat betekent dat je als kijker heel wat te doen hebt: alles waarover gepraat wordt, moet je met je eigen fantasie in beelden omzetten. Vooral lezers kunnen dat.

 De film duurt bijna anderhalf uur en kostte slechts 500.000 dollar. Regisseur en mede - scenarist Gustav Möller kwam op het idee toen hij op YouTube een echt 112 - gesprek volgde. Toen hij vervolgens op research ging, ontdekte hij dat nogal wat gedegradeerde agenten op alarmcentrales in de nacht hun uren zaten vol te maken. Maar Asger Holm is uit het goede hout gesneden. Dat succesje aan het slot heeft hij wel verdiend.

Den skyldige. Regisseur: Gustav Möller. Acteurs: Jakob Cedergren, Jessica Dinnage (stem), Katinka Evers - Jahnsen (stem), Omar Shargawi (stem). Land: Denemarken. Uitgebracht: in 2018. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten