23-10-2013

LE PASSÉ

Volwassenen staan er zelden bij stil wat ze hun kinderen allemaal aandoen in hun drift om een nieuwe geliefde binnen te halen. Neem nu Fouad, een jongetje van een jaar of zes. Pa denkt dat zijn vrouw niet om hem geeft, dus start hij een verhouding met Marie. Het arme ventje wordt als een biljartbal heen en weer geketst tussen thuis, waar hij vaak alleen is, en het vaderloze gezinnetje van Marie, die hem niet goed aankan.

Of denk eens aan Lucie. Ze pubert, wat op zich al hinderlijk is, maar moet aanzien dat haar moeder opnieuw een man in huis haalt die daar een paar jaar zal rondlopen en vervolgens vertrekken. Wat nu? Naar haar eigen vader gaan in Brussel, die daar samenleeft met een sympathieke vriendin?

Natuurlijk, al die grote mensen in "Le Passé" (Het Verleden, 2013) van regisseur en scenarioschrijver Asghar Farhadi voelen zich heus wel schuldig, vooral ook tegenover elkaar. Iedereen heeft boter op zijn hoofd. Centraal staat het duo Marie en Samir, kritisch gadegeslagen door voormalig echtgenoot Ahmad, die zelf ook niet brandschoon is. Er heeft zich in het huwelijk van Samir iets heel onaangenaams afgespeeld, waarvan Lucie vindt dat de twee min of meer overspelige geliefden daar verantwoordelijk voor zijn. Als echte volwassenen verdoezelen beiden echter hun aandeel en wijzen nadrukkelijk anderen aan. Was Samirs vrouw niet depressief? Hoe komt Lucie aan al die informatie? Is dat winkelmeisje eigenlijk wel betrouwbaar? De film biedt telkens op knappe wijze nieuwe perspectieven, terwijl het interessante plot steeds meer het karakter krijgt van een whodunnit, een wie - heeft - het - gedaan.

Uiteindelijk probeert iedereen zijn fouten, alle geworteld in het recente verleden, te verwerken of van zich af te zetten, zich bewust van zijn of haar beperkingen, worstelend met schuldbesef  en gevoelens die met verantwoordelijkheid te maken hebben. Hun kinderen kijken toe, leven mee en begrijpen veel meer dan hun jonge ouders wel vermoeden.

"Le Passé" : een sterk scenario, goed acteerwerk, veel te veel dialogen, een spannende film met een tijdloze thematiek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten