28-02-2018

HET REUZENRAD VAN WOODY ALLEN

Coney Island is een schiereiland, gelegen aan de rand van New York, met een strand aan de Atlantische Oceaan. Het aldaar gevestigde pretpark, met hoog daarboven uitstekend het wonder wheel (reuzenrad), is aan het eind van de jaren vijftig al aan het verlopen. Humpty, een rauwe, schreeuwerige man die de carrousel bedient en zijn tweede vrouw Ginny, een serveerster, hebben  moeite om aan de kost te komen. En dan verschijnt ook nog Carolina, de dochter van Humpty uit zijn eerste huwelijk, die smeekt om onderdak, want ze is weggelopen van haar man, een gevreesde gangster. Deze drie personen met uiteenlopende karakters en verschillende belangen, botsen voortdurend op elkaar, waarbij ze in lange monologen en in uitvoerige gesprekken vertellen over hun vervlogen dromen en het leven dat ze geleid hebben. Er komt nog een vierde persoon bij: Mickey, een jongere man, badmeester en vooral student in Europees drama, die de toeschouwer het verhaal vertelt en becommentarieert.

Want in al die levens ligt de dramatiek hoog opgetast. Ginny (gespeeld door Kate Winslet) mag zich graag hals over kop in liefdesrelaties storten met vaak een rampzalige afloop; Carolina heeft zich ooit laten verblinden door een jongeman met dure kostuums en veel te kostbare geschenken; Humpty (Jim Belushi, jongere broer van de beroemde John) doet wel ruig, maar vrouwen pakken hem in en zonder Ginny is hij hulpeloos. Mickey (Justin Timberlake) is van alles op de hoogte, zoals het een aankomend toneelschrijver betaamt, en legt uit hoe deze mensen in elkaar zitten en wat hun leven bepaalt.

Eigenlijk, benadrukt hij, kan de mens niet zoveel. Hij is slechts een nietig wezentje, onderworpen aan de macht van de Grieks - Romeinse godin Ananke, die over het lot gaat, en dat kan ook het noodlot inhouden. Het leven is veel minder grijpbaar dan we wel denken, want we laten ons vooral door emoties leiden en het nuchtere verstand wordt achteloos terzijde geschoven. Woody Allen (scenario en regie) is bloedserieus in deze film. Deze keer kan er geen lachje vanaf, zodat de dramatische scènes elkaar in hoog tempo opvolgen. Dat is ook mijn bezwaar: met de camera wordt er weinig gedaan, de acteurs moeten hele lappen tekst uitspreken, je zit  te zeer naar verfilmd toneel te kijken. Maar toch: het verhaal zelf zit uitstekend in elkaar en de karakters blijven je fascineren, want mensen, we weten het allemaal, zijn onvoorspelbaar.
Wonder Wheel. Regisseur: Woody Allen. Acteurs: Kate Winslet, Justin Timberlake, Jim Belushi, Juno Temple. Uitgebracht: 2017.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten