07-08-2020

EEN FILMKLASSIEKER: THE FRENCH CONNECTION

Als u wat bent uitgekeken op die gangsterfilms waarin glanzende limousines af en aan rijden en topgangsters in maatpakken chique restaurants bezoeken en de duurste casino's frequenteren, dan wordt het tijd voor de realistische boevenfilm uit het begin van de jaren zeventig, met regisseurs als Coppola en Scorsese. The French Connection van William Friedkin uit 1971 is er ook zo een.

Dat is geen toeval. De film is gebaseerd op het non - fictieboek The French Connection: A True Account of Cops, Narcotics, and International Conspiracy, geschreven door Robert Moore in 1969. Daarin volgt de schrijver de werkzaamheden van twee echte rechercheurs in New York, Eddie Egan en Sonny Grosso, in de periode van 7 oktober tot 24 februari 1962. Dit klinkt alsof het hier om een documentaire gaat, en in die stijl wordt deze speelfilm  ook op het doek gebracht: grauwe straten, veel verkeer met al het lawaai dat daarbij past, gewoon daglicht, armoedige bars en eetgelegenheden, ongedierte. Er is slechts één gesoigneerde heer te bewonderen, en dat is Alain Charnier, gespeeld door de Spaanse acteur Fernando Rey. Hij verbindt onder - en bovenwereld met elkaar, biedt een kwalitatief fantastische partij heroïne aan, en vormt het doelwit voor zijn volstrekte tegenpolen: de twee rechercheurs, geweldige rollen van Roy Scheider en vooral Gene Hackman, die daar dan ook een Oscar voor kreeg. Vaak onaangename types, vrouwonvriendelijk, racistisch, met losse handjes, maar altijd oplettend en voor niemand bang.

Ook het werk van deze mannen is echt. Ze staan uren in de kou te posten; slapen, hangen en liggen in de auto, drinken koffie in een portiekje en dat alles om nu ook eens een grote vangst te doen. Want dat wordt vooral Hackman verweten: hij pakt alleen onbeduidende criminelen. En daarom is hij bereid zo ongeveer zijn leven op het spel te zetten, en tegelijkertijd de scène te leveren waar deze film om beroemd geworden is: de achtervolging. Minutenlang, dwars door superdruk New York, een gevorderde auto met Hackman, tegen een trein met een Franse moordenaar, die weet dat ze hem op het spoor zijn. De race was vrijwel geheel geïmproviseerd, de opnamen vonden  gedurende vijf weken op locatie plaats op dagen dat het uitkwam, tussen tien uur 's morgens en drie uur 's middags. Rauw, realistisch, echt, geloofwaardig, zoals de hele film.
The French Connection. Regisseur: William Friedkin. Acteurs: Gene Hackman, Roy Scheider, Fernando Rey. Land: Verenigde Staten. Uitgebracht: 1971.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten