15-01-2022

ALTIJD MAAR WACHTEN

 Wat doet een oudere acteur die al drie jaar niet gespeeld heeft? Etienne neemt klussen aan die op de een of andere manier met toneel te maken hebben. En daarom zien we hem, onbehaaglijk rondkijkend, een echte gevangenis binnenlopen. Overal hekken, bewakers, deuren die luid klikkend openspringen en torenhoge galerijen. Hier zitten de zware jongens.

Zij krijgen, voor wie dat wil, acteerles van Etienne. Sommigen willen stand - up doen; bij de vorige docent moesten ze fabels navertellen. Als er eentje terloops opmerkt dat hun leven vooral uit wachten bestaat: op bezoek, op het eten, op het luchten, op strafvermindering, krijgt Etienne een lumineus idee. Wachten op Godot van Samuel Becket! Een klassiek, absurdistisch toneelstuk, waarin de twee hoofdpersonen constant wachten op iemand die maar niet komt opdagen. Hij besluit dit stuk met zijn gevangenen in te studeren.

Allerlei hindernissen dienen vervolgens overwonnen te worden. De gevangenisdirecteur, de rechter, de beheerder van het theater, en vooral de acteurs zelf: iedereen doet moeilijk. Ze hebben zich ook aangemeld om aan het doodsaaie gevangenisleven te ontkomen, maar nu moeten ze teksten van buiten leren, duidelijk praten, op tijd zijn. Het lukt, want Etienne kan met ze omgaan: streng, kwaad, grappig, toegevend, al naar het uitkomt. 

De eerste opvoering is een groot succes; de publiciteit die daar op volgt levert zelfs een tournee door Frankrijk op. Maar boeven zijn ook mensen, dus kortzichtig en onvoorspelbaar. Als Etienne in het voorbijgaan hoort waarom zijn acteurs eigenlijk in de bak zitten, staart hij met gefronste wenkbrauwen in de spiegel. Kan hij onder alle omstandigheden op hen aan?

In 1986 maakte de Zweedse regisseur Jan Jönson in het echt mee wat hierboven geschetst is. Emmanuel Courcol gebruikte deze belevenissen om er een feelgoodfilm van te maken, wat hem uitstekend gelukt is. De meeste critici vonden dat het allemaal wat heftiger, minder braaf had gemogen. Jawel, maar het opzienbarende slot toont, tot mijn grimmig genoegen, nog eens nadrukkelijk wat je van mensen kunt verwachten als het er echt op aankomt. 

Un Triomphe. Regisseur: Emmanuel Courcol. Acteurs: Kad Merad, David Ayala, Lamine Cissokho, Sofian Khammes. Land: Frankrijk. Uitgekomen: in 2020.                                                                                                                     



Geen opmerkingen:

Een reactie posten