16-02-2024

PERFECT DAYS

 Elke dag wordt Hirayama gewekt door het geluid dat opklinkt als zijn buurvrouw haar straatje schoonveegt. Hij woont in een uiterst eenvoudig flatje aan de rand van een wereldstad die dan nog slaapt. De openbare toiletten moet hij gaan schoonmaken, en hij doet dat uitermate zorgvuldig.

Elke dag verloopt eender, met slechts af en toe kleine wijzigingen. Na het wassen, scheren en snor bijknippen haalt hij beneden uit een drankenautomaat een blikje dat hij in zijn oude auto opdrinkt. Ja, het ontbijt slaat hij over. Op weg naar zijn werk luistert hij naar cassettebandjes met Engelstalige hits uit de jaren zeventig en tachtig. 's Middags eet hij in een parkje zijn boterhammen en fotografeert op dezelfde plek en hetzelfde tijdstip de kruin van dezelfde boom. En zo rolt de dag probleemloos en voorspelbaar verder. Spreken doet hij nauwelijks, contact met anderen zoekt hij niet. 

Is Hirayama zielig? Integendeel; hij glimlacht geregeld als er weer een klusje geklaard is en steekt een helpende hand toe als men hem nodig heeft. 's Avonds leest hij een boek. Wanneer hij dat weglegt en we dan zien dat het van William Faulkner is, weten we dat het hier niet gaat om een gewone schoonmaker. Faulkner is geen eenvoudige kost. Als wat later een nichtje en de modieus geklede zus van Hirayama in beeld komen, wordt dit vermoeden min of meer bevestigd.

Hij heeft zich kennelijk uit de veeleisende, moderne maatschappij teruggetrokken. Waarom weten we niet, maar wel is duidelijk dat hij zich gelukkig voelt. Eenvoudig en toch noodzakelijk werk, geen sociale verplichtingen, lekker op jezelf zijn, geen gezeur van al die anderen. Zijn dagelijkse handelingen zijn als rituelen, die de schoonheid van het alledaagse uitstralen en aan de dag een aangenaam ritme verlenen. 

Daarom eindigt de film met het beeld van de hoofdpersoon achter het stuur, die constant de jaloerse kijker toelacht. Hirayama heeft weer een perfecte dag achter de rug en verheugt zich op de avond, met een mooi boek onder de leeslamp.

 Eindelijk eens een film zonder geweld, zonder seks, zonder actie. Heerlijk!

Perfect Days. Regisseur: Wim Wenders. Acteur: Koji Yakusho. Land: Japan en Duitsland. Uitgebracht in: 2023.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten