01-08-2017

THE SENSE OF AN ENDING

Als gepensioneerde leidt Tony Webster een aangenaam, dus teruggetrokken leventje, met als hobby het verkopen van tweedehands Leica - camera's. De contacten met zijn ex - vrouw Margaret en zwangere dochter Susie verlopen naar tevredenheid van alle partijen, hoewel af en toe blijkt dat hij ze eigenlijk niet begrijpt. Zo vraagt hij geregeld: "Pardon?", "Wat bedoel je?", "Ik geloof dat ik je niet helemaal kan volgen." Dat wordt zelfs een beetje pijnlijk als hij Margaret onverhoeds toevoegt: "Waarom ben je indertijd eigenlijk bij me weggegaan?" Zij kan dan slechts meewarig met haar hoofd schudden. En Susie lukt het niet om Tony uit te leggen waarom ze wèl een kind verwacht, maar gèèn man wil. Het zal u dus niet verbazen dat internet een onbetreden gebied voor hem is.

Zijn rust wordt wreed verstoord als hij een kleine erfenis tegemoet kan zien van Sarah Ford, de moeder van zijn eerste grote liefde Veronica. Heel zijn verleden van onzekere, onhandige, seksueel gefrustreerde student Engelse literatuur komt als een boemerang terug. Hij ziet ze weer voor zich: de docenten en enkele studievrienden, zoals de briljante Adrian Finn en de verleidelijke Veronica. Tony mocht eens bij haar thuis logeren: een intellectuele, welgestelde familie, met een verstrooide vader, een aantrekkelijke moeder, een arrogante broer.

Zoals iedereen die duidelijk meer jaren àchter dan vòòr zich heeft, wil Tony weleens weten wat er van al die mensen geworden is. Dat erfenisje wakkert zijn nieuwsgierigheid nog eens aan, zeker als er sprake blijkt te zijn  van een dagboek van de zozeer door hem bewonderde Adrian. En Veronica ... hoe zou ze er nu uitzien?

Uiteindelijk zullen er voor Tony geen vragen meer over blijven. En wat zeker zo belangrijk is: hij ontdekt ook zichzelf. Alle reden om aan de mensen die dat verdienen zijn excuses aan te bieden, want een prettige man is hij nooit geweest. Zo zinvol kan een speurtocht dus zijn. Wat een Engelse, melancholieke, wijze film!
The Sense of an Ending. Regisseur: Ritesh Batra. Acteurs: Jim Broadbent, Charlotte Rampling, Michelle Dockery. Land: Verenigd Koninkrijk. Uitgebracht in Nederland: mei 2017.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten