16-05-2023

SCHURKEN!

 De jonge (geboren in 1976), Amerikaanse onderzoeksjournalist Patrick Radden Keefe schrijft graag zogenaamde write - arounds. Dit zijn artikelen over personen die weigeren zich te laten interviewen. Keefe houdt van de uitdaging, weet dat er veel journalistieke creativiteit nodig is om een doorwrocht beeld te schetsen van iemand met wie je geen woord gewisseld hebt. Je moet het doen met mensen die de persoon in kwestie goed gekend hebben. De vorm waarin hij zijn bevindingen vervolgens giet, is de longread: lange stukken die vooral geschikt zijn voor tijdschriften. Keefe heeft er succes mee; ze verschenen in bladen als The New Yorker, The New York Times en Slate,en leverden hem diverse journalistieke prijzen op.

In 2022 kwam in de V.S. een bundel met twaalf stukken uit die eerder in The New Yorker gepubliceerd waren, en in Nederland onder de titel Schurken werd uitgebracht.  Voor de Nederlandse lezer opent dit boek met een verrassing. Onder de titel Misdaadfamilie beschrijft hij de ons welbekende Holleeder, compleet met Willem en zijn zussen Astrid en Sonja.  Hij bezoekt Astrid in een safehouse, praat met Sander Janssen, de Limburge advocaat van Holleeder, en woont het proces bij. In zo'n dertig bladzijden vertelt hij het hele verhaal glashelder: van Heineken tot en met de moord op Peter R. de Vries. Vakwerk!

Uitgesproken spectaculair is zijn rapportage over de jacht op de Mexicaan Joaquin Guzmán Loera, beter bekend als El Chapo, Het Onderdeurtje. Guzman mag dan klein zijn en vrijwel analfabeet, hij is een slimme crimineel die de openbaarheid schuwt en vanuit Sinaloa, een afgelegen westelijke staat, zijn kartel leidt. Cocaïne, marihuana, heroïne, crystal meth, het levert hem miljarden op. Dankzij zijn slimheid -  hij laat onderaardse tunnels bouwen -  en door allerlei ambtenaren om te kopen, weet hij lang uit handen van de politie te blijven, Maar in 1993 wordt hij gearresteerd. Na acht jaar een tamelijk luxueus leven in een Mexicaanse gevangenis geleid te hebben, weet hij te ontsnappen. De jacht wordt door Amerikaanse en Mexicaanse rechercheurs voortgezet. El Chapo heeft een eigen legertje, wordt beschouwd als 's werelds machtigste drugssmokkelaar en is in 2011 de meest gezochte voortvluchtige op aarde. En nu, in 2023? Hij zit zijn straf uit in Florence, Colorado, in de best beveiligde federale gevangenis van de VS. Sommigen beweren dat de vijfenzestigjarige Guzman dit niet eens zo erg vindt. Hij heeft volop geleefd en werd jarenlang intensief opgejaagd. Een gerieflijk pensioen achter de tralies heeft ook wel wat.

En zo staat dit boek vol met doorwrochte, tot op het bot uitgezochte ware misdaadverhalen. Over zeer exclusieve, dus dure, maar wel vervalste wijnen; over een intelligente, goed opgeleide Amerikaanse vrouw die uit frustratie, of woede, of wat dan ook, mensen in haar omgeving doodschiet; over de man die Trump aan zijn image hielp. Elke dag één stuk, en u bent weer wat wijzer, en misschien wat droeviger geworden.

Patrick Radden Keefe, Schurken. Vertaling van Rogues. True Stories of Grifters,, Killers Rebels and Crooks door Hans E. van Riemsdijk en Marijke Gheeraert. Nieuw Amsterdam, 2022. 367 blz. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten